Brief Aan de Samenleving: Een witte man in een wit bedrijf
Brief aan de Samenleving : een witte man in een wit bedrijf
Voor mijn educatieve project Brief aan de Samenleving (BAS) vraag ik leerlingen van groep 6 tot 8 om brieven te schrijven aan mensen die zij nog nooit gesproken hebben. Om zelf mee te maken hoe dat is, schrijf ik ook brieven in mijn blog, aan mensen die ik niet ken. Deze week gaat het over mijn eigen vooroordelen.
werkomgeving
27 september 2023
Hoi Oscar,
Fijn dat ik je een brief mocht schrijven. We hebben het gehad over hoe ik je aanspreek. Oscar is niet je echte naam. Dat was nog iets te spannend, want misschien lezen je collega's mee en je wil niemand voor het hoofd stoten (al zei je dat, als toevallig iemand uitvogelt dat jij het bent, dat ook wel prima is). Je werkt in een technisch bedrijf.
En dat bedrijf is vooral wit. Ik denk dat iedereen wel snapt wat ik daarmee bedoel, maar toch een korte uitleg: dit is een bedrijf waar voornamelijk witte mensen werken, met een zo goed als alleen Nederlandse achtergrond. Misschien is er toevallig ergens die uitzondering op de regel: een collega met een kleurtje of iemand met een Duitse of Italiaanse opa, maar het merendeel is een kaaskop, wit als een doek, verbrand rood in de zon in plaats van bruin: u snapt het.
Wat ik aan jou wil vragen is: wat kom jij allemaal tegen aan vooroordelen in jouw bedrijf? Valt het op dat je met voornamelijk witte mannen werkt en waar merk je dat aan? Nu ken ik jou wat langer dan vandaag, dus weet ik dat jij redelijk modern bent in je opvattingen. Feminisme, gelijkwaardigheid, tegen racisme enzo. Zijn jouw moderne opvattingen de gangbare opvatting in het bedrijf waar je werkt, of heb je het gevoel dat je voorloper bent? En merk je dat aan één ding of aan meerdere dingen? Zoveel vragen!
Die vragen heb ik misschien ook wel omdat ik vrouw ben, die altijd in een omgeving met veel vrouwen heeft gewerkt. Onderwijssector, culturele sector en kinderopvang zijn daardoor vaak een wat meer gevoelige omgeving. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat, om over onderwerpen als discriminatie te praten, gevoeligheid een vereiste is. Hoe zie jij dat?
Ik zie je brief graag tegemoet,
Mara van der Velden
Directeur Cactus Educatie
--
Iedere twee weken verschijnt er een Brief Aan de Samenleving. Je kunt je op LinkedIn abonneren, maar je kunt geschreven blogs ook altijd terugvinden op mijn website!